Facebook

Eötvös Péter – a verseny doajenje

Eötvös Péter zeneszerző,karmesterZeneszerző, karmester, zenepedagógus. Mindhárom aktivitását a legmagasabb fokon jegyzik világszerte, a 20/21. század zenéjének egyik legismertebb tolmácsolója. 1944-ben született Székelyudvarhelyen.
Zeneszerzői és karmesteri diplomáit a budapesti Zeneakadémián és a kölni Zeneművészeti Főiskolán szerezte, pályáját a Vígszínház zenei vezetőjeként, majd Stockhausen és Boulez munkatársaként kezdte. 1968-tól 1976-ig a kölni Stockhausen Ensemble tagja, 1971 és 1979 között a kölni WDR elektronikus studiójának munkatársa volt.
1978-ban Pierre Boulez felkérésére az Ensemble InterContemporain-t vezényelte párizsi IRCAM megnyitása alkalmával; majd 1991-ig az együttes művészeti igazgatója volt. 1985-től 1988-ig a londoni BBC Szimfonikus Zenekarának, majd ezt követöen 2012-ig több vezetö európai zenekar elsö vendégkarmestere volt. 1994 és 2004 között a Holland Rádió Kamarazenekarának vezető karmestereként dolgozott.

Rendszeresen vezényli Európa legnagyobb zenekarait, többek között a Berlini-,  a Londoni-,  és a Bécsi Filharmonikus Zenekart, a Royal Concertgebouw Zenekarát, rendszeresen fellép a legnagyobb rádiózenekarok dirigenseként. Gyakori vendége Európa legnagyobb fesztiváljainak, így a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak is.

1992 és 1998 között a karlsruhei, 1998-tól 2001-ig a kölni, majd 2002 és 2007 között ismét a karlsruhei Zeneművészeti Főiskola professzora volt. 1991-ben Magyarországon megalapította a Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványát, 2004-ben pedig az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítványt Budapesten, amely ösztöndíjjal, továbbképzö kurzusokkal támogatja fiatal zeneszerzők és karmesterek pályakezdését.
Ismert és elismert zeneszerzö, Európa legkiválóbb zenekarai, világhirü szólisták és operaházak rendelnek tőle új műveket (többek között: New York Philharmonic, Concertgebouw, Elbfilharmonia, Párizsi Filharmónia, Midori, Salzburg fesztivál, Sydney Szimfónikusok stb.). Operáit rendszeresen játsszák pl. a hamburgi, bécsi, budapesti és new yorki operaházak. Müveinek elöadását gyakran maga vezényli.
Eötvös Péter a berlini Művészeti Akadémia, a budapesti Széchenyi Művészeti Akadémia, a drezdai Művészeti Akadémia, a svéd Királyi Akadémia, a belga Flamish Királyi Akadémia és a Santa Cecilia olasz akadémia tagja.

Fotó: Felvégi Andrea