Facebook

Magyar Állami Operaház Erkel Színháza, Budapest

Erkel SzínházMegnyitó – 2017. október 3.

jegy_60px

 

 

 

Első forduló – 2017. október 4-5.

 

 

 

1911-ben a fővárostól kapott ajándék telken épült röpke kilenc hónap alatt Magyarország, sőt Közép-Európa máig legnagyobb ültetett nézőterű színháza, a Népopera. Az épületet üzemeltető magánvállalkozások sorának fordulatokban gazdag története alatt játszottak itt operát, hangversenyeket, operettet, balettet, dzsesszt, prózai előadásokat, kabarét és musicalt, de rendeztek bokszmérkőzéseket, divatbemutatókat és pártkongresszust, működött moziként és orfeumként is az épület. Kezdeti 3.400 férőhelye a szigorodó tűzrendészeti szabályok és a kényelmesebb üléskiosztás miatt mára 1.819-re apadt, azonban így is őrzi elsőségét és legendás akusztikáját, pótszékezve pedig bármikor a lélektani 2.000-es nézőszámra bővíthető. 1949 óta az Operaház üzemelteti a Népoperából lett Városi Színházat, amely 1951-ben vette fel az Erkel Színház nevet.

Fellépett itt Reiner, Toscanini, Furtwängler, Fricsay, Gardelli, Ferencsik és Bernstein is, az énekesek közül pedig a legnagyobb tenorok: di Stefano, Aragall, Carreras, Gedda, Pavarotti és Domingo – de Ella Fitzgerald, Duke Ellington és Oscar Peterson is.

2007-ben a színházat bezárták, majd 2013-ban alig néhány hónapos felújítás után újranyitotta kapuit. Azóta mint a magyar opera- és balettkedvelő közönség megfizethető színháza működik, és itt zajlik a közönség utánpótlásának kinevelése is. Színpadán újra megfordulnak néptánc-, minőségi könnyűzenei, valamint máshonnan érkező opera- és balettprodukciók is. A színház megújítás óta regisztrált csaknem egymillió nézője az újranyitás óta metróval is érkezhet az előadásokra. Az Operaház felújítása alatt az Erkel Színházban lel otthonra 2017/18-as “A Ring gyűrűi”-évad legtöbb produkciója, és sok különleges esemény is átköltözik a korszerűsítés idejére.

jegy_60px