Facebook

QIAN Junping

Junping QianA kínai karmester, Junping Quian jelenleg Christian Ehwald és Hans-Dieter Baum professzorok irányításával zenekari vezénylést tanul a berlini Musik Hochschule Hanns Eileren. 2012-ben megnyerte a Delunk Li Kínai Országos Karmesterversenyt. Miután 2009-ben befejezte középfokú tanulmányait a Sanghaji Konzervatórium középiskolájában, 2013-ban a Curtis Intézetben diplomázott. A Cincinatti Egyetemen Mark Gibson, a Maine állambeli Pierre Monteux Karmesteriskolában pedig Michael Jinbo irányítása alatt szintén vezénylést tanult, illetve magántanítványként a legendás zenepedagógustól, Otto Werner Muellertől vett órákat.
2014 óta a brit karmester, Daniel Harding a mentora. Európában a 2012-es Verbier Fesztiválon mutatkozott be a közönségnek. „Technikája egyszerű, természetes” – mondta róla a svájci karmester, Charles Dutoit. Junping Quian. 2013 nyarán részt vett a Sanghaji Fesztivál Szimfonikus Zenekar megalapításában. 2014 nyarán meghívást kapott a Cincinnati Kínai Társaságtól a kínai újévi koncert vezénylésére, és a Curtis Intézet is felkérte egy kamarazenei koncert dirigálására. Mióta 2015-ben Európába költözött, olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a berlini Konzerthausorchester, a Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt (Oder), a Neubrandenburger Philharmonie, a Berlini Sinfonietta, a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekara, a Sächsische Bläserphilharmonie, a Sanghaji Konzervatórium Ifjúsági Zenekara, a Szentpétervári Kamara Filharmonikus Zenekar, a Radom Kamarazenekar és a Szaloniki Szimfonikus Zenekar.
2017 januárjában meghívást kapott Torontóba, ahol a Torontói Fesztiválzenekarral az újévi koncerten játszottak. 2017 óta a berlini Diplomatakórus rezidens karvezetője. Junping Quian brácsaművészként is elismert muzsikus, számos díjat és ösztöndíjat nyert: a 2006-os Washington Johansen Nemzetközi Versenyen második díjat, a 2007-es Kínai Országos Brácsaversenyen és a 2008-as MMB Kamarazenei Versenyen első díjat kapott. Brácsásként szinte a világ valamennyi neves koncerttermében játszott már. 2014 áprilisától 2016 nyaráig Stockholmban, a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarának tagjaként muzsikált.