Facebook

SHABUROV Anton

Anton Shaburov1983-ban született az oroszországi Jekatyerinburgban. Karmesteri diplomáit az Uráli Muszorgszkij Állami Konzervatóriumban (2008, kitüntetéssel) és a moszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatóriumban (2011, kitüntetéssel) szerezte, ahol a legendás professzor, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij volt a tanára. Posztgraduális tanulmányait 2016-ban fejezte be, szintén a moszkvai konzervatóriumban, Rozsgyesztvenszkij professzor irányításával.
Karmesteri felkészültségét a következő karmesterversenyeken bizonyította:
Harmadik Össz-orosz Ilja Musin Karmesterverseny (Kosztroma, Oroszország, 2013 – Nagydíj és a Közönség különdíja)
Első Nemzetközi Felix Mendelssohn Karmesterverseny (Szaloniki, Görögország, 2016 – Első díj)
2016 augusztusában az USC Muszorgszkij Szimfonikus Zenekara Anton Saburov irányításával hatalmas sikert aratott a berlini Konzerthausban tartott Young Euro Classic 2016 elnevezésű fesztiválon. Az orosz szerzők műveiből összeállított programban Muszorgszkij „Éj a kopár hegyen” című darabja szerepelt, Rimszkij-Korszakov „Nagy orosz húsvét” nyitánya mellett, valamint ekkor hangzott el Jurij Abdokov „Korál postludium brácsára és zenekarra” című műve is. Miután elhangzott Csajkovszkij hatodik, „Pathetique” szimfóniája, a zenekart felállva ünnepelte a közönség az egyik legrangosabb európai koncertteremben. Ezt az előadást a német és orosz zenei sajtó is nagyon melegen üdvözölte.
2016 decemberében Anton Saburovot vezető karmesternek és zenei vezetőnek választotta a Távol-keleti Szimfonikus Zenekar (Habarovszk, Oroszország). Hivatalosan 2017 szeptemberében veszi kezdetét a munkája ebben a pozícióban. Vendég karmesterként fellépett a MÁV Szimfonikus Zenekarral és a Danubia Szimfonikus Zenekarral is.